NL EN

Amsterdam City Harbour Hotel


Op een bijzondere locatie direct aan het water en centraal in het Cruquiusgebied bevindt zich het Amsterdam City Harbour Hotel. Het plan ontwikkeld door HBB Groep en FRIS bestaat uit een dubbellaags parkeerkelder met daarop vier torens. 

Drie van deze vier torens huizen het hotel The niu Fender (eveneens door Mulderblauw ontworpen) en in de laatste toren zijn 85 service apartments van Yays gesitueerd. Tevens is het plan uitgerust met een jachthaven met circa 200 ligplaatsen, waar luxe jachtbouwer Wajer een full-servicepunt voor klanten beheert. 

Het project is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling van het Cruquiusgebied, wat de komende jaren wordt getransformeerd van industriegebied naar een woon-werkgebied. De vier bouwvolumes van het Amsterdam City Harbour Hotel steken markant boven de omliggende bebouwing uit. Hierdoor is het Cruquiusgebied, net als de nabijgelegen schiereilanden, voorzien van een grootschalig gebouw dat de entree voor het gebied vormt. 

Door de uitsnede die het gebouw in de vier verschillende torens deelt, lijken twee werelden te ontstaan: de ruwe, keramische buitengevel en het verrassend zachte, lichte binnenterrein. De buitengevels zijn voorzien van unieke keramische tegels van 60 bij 120 centimeter, die wij in samenwerking met Mosa speciaal voor dit project hebben ontwikkeld. Door een ramenpatroon te ontwikkelen waarbij steeds een raam in de serie weggelaten lijkt te zijn, ontstaat een speels gevelbeeld en kan aan de buitenzijde niet voorspeld worden hoe de kamers achter de ramen zijn ingedeeld. 

De gevels aan het binnenplein zijn voorzien van witte metaalplaten met verschillende perforatiegrootten. Aan dit binnenterrein bevinden zich de entrees van de verschillende functies. Samen met de lichte, schuine gevels ontstaat hierdoor een intiem, levendig binnenplein waar gebruikers elkaar ontmoeten.

Het open karakter van het gebouw wordt gekenmerkt door de glazen brugdelen die de drie Novum hoteltorens met elkaar verbinden. Op de zevende etage – waar het restaurant zich bevindt – worden gasten door grote raampartijen getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de haven, het IJ en het Oostelijk havengebied.

Mulderblauw is tevens verantwoordelijk voor het interieur van The niu Fender. Het gaat hierbij om 246 hotelkamers, publieke ruimten, een bar en een restaurant. Meer over dit interieurontwerp lees je hier.

project details
246 hotelkamers (12.037 m² BVO)
Bar & ontbijtrestaurant (703 m² BVO)
85 extended stay appartementen en studio’s (6.218 m² BVO)
winkelruimte (260 m² BVO)
tweelaagse parkeergarage (6.500 m² BVO)
jachthaven met circa 200 ligplaatsen en andere voorzieningen

Totaal 26.267 m² BVO
The niu, Novum Hospitality
Lays
VOF Kopgebouw Entrepot
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
Overdevest adviseurs
Opgeleverd